Heggenvlechten

Heggenvlechten

Op naar een behaaglijke toekomst

Het heggenvlechten is een praktijk waarbij de takken van een heg worden neergelegd met behulp van zaag, bijl en wat spierkracht. Daarna worden ze gevlochten tot een ondoordringbare wand, die de weg verspert voor mens én dier. Als groene linten lopen de heggen zigzaggend door het landschap. Al eeuwenlang. Ze beschermen ons tegen erosie en vormen een microklimaat van soorten. De variatie in begroeiing zorgt voor een diversiteit aan flora en de gevlochten heggen bieden  bescherming voor tal van kleine dieren en insecten.

Voor het project Water & Land werkten we samen met heggenvlechters uit Vlaanderen en Nederland. In Vlaanderen is er een levende gemeenschap rond dit erfgoed, veelal ondersteund door Regionale Landschappen. In Nederland is deze praktijk al bijgeschreven op de Inventaris voor immaterieel cultureel erfgoed, net zoals de specifieke Maasheggenstijl. Er zijn immers heel wat stijlen en technieken die kunnen toegepast worden. Maar alle beoefenaars zijn gepassioneerd door hetzelfde vakmanschap, een eeuwenoude erfgoedpraktijk die zorgt voor een behaaglijk landschap.

heggenvlechten 1

Heggenvlechten* is een eeuwenoud vakmanschap. Honderden jaren lang gebruikten landbouwers gelegde en gevlochten heggen als ondoordringbare afscheiding voor akkers, weilanden en boomgaarden, of veekering. De heggen waren een functioneel onderdeel van het agrarische landschap, en werden gevlochten door de landbouwer zelf of door professionele, rondreizende haagvlechters. Daarnaast konden heggen een economische waarde hebben: ze leverden hout, of extra voeding voor het vee. De heggen gaven het agrarische landschap mee vorm en bepaalden het karakter van de streek. Tenslotte konden de gevlochten heggen ook een verdedigende functie hebben door een extra hindernis te vormen rond vestingwerken bijvoorbeeld, of een ornamentele rol bij kasteeldomeinen en parken.

CAG en KIEN gingen samen met heggenvlechters op zoek naar welke bijdragen dit vakmanschap kan leveren in het tegengaan van de biodiversiteitscrisis. 

Als je een haag legt, als je ze regelmatig onderhoud en scheert, vervult ze ook haar ecologische functies. Ze bloeit, ze zorgt voor nestgelegenheid, ze zorgt voor nectarproductie, ze zorgt voor alles.


— Dirk Cuvelier, voormalig coördinator Regionaal Landschap Westhoek

Het heggenvlechten is een immaterieel erfgoedpraktijk met veel kansen voor ecologische duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie. De heggen zijn belangrijke ecologische corridors in het landbouwlandschap, bieden bescherming tegen erosie en overstromingen, breken de wind ten voordele van akkergewassen, en de doorwortelde bodem onder de heg zorgt voor een betere waterinfiltratie. En ook op vlak van koolstofopslag zijn de heggen interessant, want zowel door de heggen zelf als door het bodemleven wordt koolstof vastgelegd. Zo lopen ze als ecologische, groene verbindingswegen door het buitengebied en horen bij de ruimtelijke invulling van het landschap, maken het aantrekkelijk voor mens en dier. Heggen bieden een goede bescherming voor broedende vogels, insecten en kleine zoogdieren. Ze vormen een microklimaat met eigen temperatuur en vochtigheid, beschermen tegen wind en zon, bieden schaduw, luwte en beschutting. Ten slotte biedt het vlechten zelf als buitenactiviteit rust, verbondenheid met en kennis over de natuur. De heggen maken dan weer dat het landschap ‘behaaglijk’ is en vertrouwd aanvoelt, dat het een eigen karakter en streekidentiteit krijgt.

heggenvlechten 3

Dit soort landschappelijke en natuurlijke waarden worden enkel vervuld als de heggen gezond en goed beheerd zijn. Immers, gebrek aan of verkeerd beheer kunnen de natuurwaarden van de heggen ondermijnen. Zonder beheer groeien de heggen uit tot bomenrijen of een overwoekerde haag vol braamstruiken, een te intensief beheer is dan weer slecht voor de ontwikkeling van de heg, maakt de onderkant vaak kaal of hol en doet de heg verliezen aan vitaliteit. Hier komt het belang van het vlechten als beheertechniek naar boven. Door het vlechten worden de heggen immers onderworpen aan een dynamische beheercyclus, die een langetermijnvisie over het landschap vergt. Het heggenvlechten kan zo de ecologische voordelen van de heg ondersteunen en versterken.

Het neemt relatief weinig ruimte in in ons landschap, maar biedt zoveel functies. Het gebruik van houtige en levende planten om afsluitingen te maken, waar dan weer een hoop soorten aan verbonden zijn die nuttig zijn in een veerkrachtige natuur en evenwichtige ecosystemen... Daar moeten we op inzetten.

 

- Jeroen Rappé, Tree-Hive

In Nederland en Vlaanderen moeten ooit honderdduizenden kilometers aan heggen hebben gestaan. Na onderzoek via oude kaarten schat de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap dat sinds 1900 alleen in Nederland al meer dan 200.000 kilometer heg is verdwenen. Minder dan de helft van de ooit aanwezige heggen blijft vandaag nog over. Het heggenvlechten kan, door het aanplanten en beheer van de heggen, vandaag een voorbeeld zijn van een nature based solution in het beheer van het agrarische buitengebied. Zo kan het een krachtige rol spelen in huidige klimaat- en biodiversiteitsuitdagingen.

En in de toekomst?

De heggen leveren verschillende ecosysteemdiensten en nemen relatief weinig plaats in. Toch is het herintroduceren van de heg in het landschap niet evident, laat staan het vlechten als beheerstechniek. De gronddruk is hoog in Vlaanderen en Nederland. Invulling van open ruimte door een heg die schijnbaar geen economische opbrengst heeft is moeilijk. Door de ecosysteemdiensten van de heg serieus te nemen en daar waar nodig een vergoeding tegenover te zetten, kunnen de (gevlochten) heggen hun potentieel als natuurinclusieve, regeneratieve oplossingen vervullen.

Interessante links, documenten en organisaties

Interessante links

Organisaties verbonden met het heggenvlechten in Vlaanderen en Nederland

Werkplaats Immaterieel Erfgoed
ILVO
Pulse
Human and Nature
Rivierenland
Agentschap Onroerend Erfgoed
Vlaamse Land Maatschappij
Vlaamse Milieumaatschappij
Wageningen
Meertens Instituut
Universiteit Antwerpen