Centrum Agrarische Geschiedenis
Centrum Agrarische Geschiedenis vzw (CAG) is het kenniscentrum voor het agrarisch erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Het wil, samen met andere geïnteresseerden, het erfgoed en de geschiedenis van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw bestuderen, bewaren en toegankelijk maken voor een groot publiek. Dit materieel en immaterieel erfgoed wordt belicht in zijn nationale en internationale context, waarbij ook grote aandacht uitgaat naar de interactie met actualiteit en toekomst.
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland coördineert sinds 2012 de implementatie van het 2003 UNESCO Verdrag in Nederland. Het Kenniscentrum helpt beoefenaars van immaterieel erfgoed met het borgen (ontwikkeling, promoten, doorgeven) van hun immaterieel erfgoed, onder andere door de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Ook werkt het Kenniscentrum aan kennisontwikkeling ten behoeve van de praktijk van borging van immaterieel erfgoed.
Het Kenniscentrum adviseert overheden over immaterieel erfgoed en stimuleert het debat daarover. Daarnaast versterkt het Kenniscentrum de sector. Het Kenniscentrum voert een actief mediabeleid ten behoeve van de bewustwording van het belang en de waarde van immaterieel erfgoed.
Dit project wordt opgevolgd door een internationale, diverse klankbordgroep met vertegenwoordigers van de volgende organisaties: Agentschap Onroerend Erfgoed, Antwerp Cultural Heritage Sciences - Universisteit Antwerpen, Centre Connecting Humans and Nature - Universiteit Nijmegen, Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek, Meertens Instituut, Pulse Transitienetwerk , Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Milieumaatschappij, Regionaal Landschap Rivierenland, Stichting Wageningen Research - Wageningen Environmental Research, Werkplaats immaterieel erfgoed. Dit project wordt gerealiseerd met steun van de Vlaamse overheid.