Bijenhouderij. Bezield door biodiversiteit

In een bijenvriendelijke omgeving is een goede bloeiboog met diverse drachtplanten van belang. Wat is dat precies? En hoe kan het honingbijen en wilde bijen in harmonie doen samenleven? We vroegen het aan Aat Rietveld en Ellen Danneels.

Aat en Ellen zetten zich in voor een bijenvriendelijke wereld door de bloeiboog te promoten. Dit betekent dat er het hele jaar door bijenvriendelijke bomen en struiken geplant worden, wat niet alleen essentieel is voor de honingbij, maar voor alle bestuivers. Wilde bijen en honingbijen concurreren namelijk om voedsel, wat leidt tot oproepen om honingbijenkasten uit natuurgebieden te verwijderen.

Hoe kunnen honingbijen en wilde bijen toch in harmonie samenleven? Aat en Ellen benadrukken dat imkers een zorgplicht hebben om zowel honingbijen als wilde bijen te ondersteunen met voedselplanten. Imkers spelen een cruciale rol in het bevorderen van bijen, andere insecten en biodiversiteit. Doe mee en maak van je tuin een paradijs voor bijen!
 

Wil je meer weten? Kijk dan zeker eens verder op onze website, ga op verkenning op het platform Honeybee Valley of maak eens kennis met de Nederlanse Bijenhoudersvereniging.
 

Deze podcast werd gemaakt door Laura Danckaert, Jet Bakels en Liesbeth Vandenbroucke in samenwerking met productiehuis Willem Tel. De muziek is van Kees van Velthoven.

Vond je deze aflevering interessant? Schrijf dan een review. Dan kunnen anderen hen sneller terugvinden.