Bijenhouderij. Vroeger en nu

Ontdek in deze podcastaflevering hoe de zorg voor bijen niet alleen de bijenpopulaties helpt, maar ook bijdraagt aan een gezonde en bloeiende natuur.

De kunst van de imkerij, een vakmanschap dat al duizenden jaren bestaat, staat vandaag de dag voor grote uitdagingen. Wereldwijd hebben bijen te maken met ziekten, plagen en andere bedreigingen die hun populaties aantasten. Van de meer dan 350 bijensoorten in Nederland en Vlaanderen dreigt meer dan de helft te verdwijnen. Dit is zorgwekkend, want deze bestuivende insecten zijn onmisbaar voor de voortplanting van zowel planten als onze voedselgewassen.

Imkers zoals Ellen Danneels, Geert Meersdom en René De Backer nemen actief maatregelen om bijensterfte en de afname van bestuivers te stoppen. Ze observeren, registreren en luiden de alarmbel wanneer nodig, gebruikmakend van zowel wetenschappelijke inzichten als traditionele kennis om optimale resultaten te bereiken.

De imkerij beleeft tegenwoordig een opmerkelijke opleving in populariteit. Dit heeft geleid tot een nieuwe generatie imkers die hun bijen koesteren vanwege hun cruciale rol in het ecosysteem. Door nauwkeurig te kijken naar de honingbij, leren deze moderne imkers veel over de natuur. Hun toewijding aan het welzijn van bijen opent een diepgaand begrip van ecologie.

 

Wil je meer weten? Kijk dan zeker eens verder op onze website, of maak kennis met het platform Honeybee Valley en imkerverenigingen zoals de Koninklijke Vlaamse Imkerbond of het Vlaams Bijeninstituut

 

Deze podcast werd gemaakt door Laura Danckaert, Jet Bakels en Liesbeth Vandenbroucke in samenwerking met productiehuis Willem Tel. De muziek is van Kees van Velthoven.

Vond je deze aflevering interessant? Schrijf dan een review. Dan kunnen anderen hen sneller terugvinden.