Heggenvlechten

Heggenvlechten

Op naar een behaaglijke toekomst

Het heggenvlechten is een praktijk waarbij de takken van een heg worden neergelegd met behulp van zaag, bijl en wat spierkracht. Daarna worden ze gevlochten tot een ondoordringbare wand, die de weg verspert voor mens én dier. Als groene linten lopen de heggen zigzaggend door het landschap. Al eeuwenlang. Ze beschermen ons tegen erosie en vormen een microklimaat van soorten. De variatie in begroeiing zorgt voor een diversiteit aan flora en de gevlochten heggen bieden  bescherming voor tal van kleine dieren en insecten.

Voor het project Water & Land werkten we samen met heggenvlechters uit Vlaanderen en Nederland. In Vlaanderen is er een levende gemeenschap rond dit erfgoed, veelal ondersteund door Regionale Landschappen. In Nederland is deze praktijk al bijgeschreven op de Inventaris voor immaterieel cultureel erfgoed, net zoals de specifieke Maasheggenstijl. Er zijn immers heel wat stijlen en technieken die kunnen toegepast worden. Maar alle beoefenaars zijn gepassioneerd door hetzelfde vakmanschap, een eeuwenoude erfgoedpraktijk die zorgt voor een behaaglijk landschap.

Deze pagina is nog in opbouw, we verwerken momenteel nog alle verzamelde informatie tot een boeiend, mooi en bevattelijk eindresultaat.

Volg ons via Instagram, Facebook of LinkendIn en blijf op de hoogte van ons project!

Werkplaats Immaterieel Erfgoed
ILVO
Pulse
Human and Nature
Rivierenland
Agentschap Onroerend Erfgoed
Vlaamse Land Maatschappij
Vlaamse Milieumaatschappij
Wageningen
Meertens Instituut
Universiteit Antwerpen