Symposium ‘Living Heritage, Climate Change and the Environment’

Symposium ‘Living Heritage, Climate Change and the Environment'

Op het ICH NGO Forum Symposium ‘Living Heritage, Climate Change and the Environment’ van 27 november in Rabat (Marokko) introduceerde Susanne Verburg (KIEN) het gezamenlijk project van CAG en KIEN ‘Water & Land’. Samen met een tiental andere boeiende presentaties, verkende het internationale panel immaterieel erfgoed in relatie tot klimaatverandering.

De verschillende casestudies die in Rabat aan bod kwamen, toonden aan dat immaterieel erfgoed een belangrijke sleutel kan zijn om een andere manier van denken over klimaatvraagstukken te realiseren.

In plaats van de grote zoektocht naar één globale oplossing, kan net het zoeken, uitwisselen en waarderen van diverse kleinschalige oplossingen en aanpassingen ons beter leren omgaan met klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Dit kan op verschillende plekken en door uiteenlopende actoren gebeuren. Leren van elkaar en lokale traditionele kennis meenemen tot op beleidsniveau vormen belangrijke uitdagingen.

In het project Water & Land zetten CAG-collega’s Chantal Bisschop en Laura Danckaert en KIEN-medewerkers Jet Bakels en Marlous van den Akker alvast enkele eerste stappen in die nieuwe denkwijze. Ze onderzoeken hoe immaterieel erfgoed van water en land ons kan helpen om lessen te trekken uit het verleden en de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden.

Herbekijk hier de presentatie

Werkplaats Immaterieel Erfgoed
ILVO
Pulse
Human and Nature
Rivierenland
Agentschap Onroerend Erfgoed
Vlaamse Land Maatschappij
Vlaamse Milieumaatschappij
Wageningen
Meertens Instituut
Universiteit Antwerpen